Do Parlamentu Europejskiego trafi projekt podwyższenia cen mięsa w całej Unii Europejskiej. Według autorów jest on niezbędny w walce o „czysty klimat i środowisko”, a jego głównym założeniem jest obciążenie hodowców bydła i rolników kosztami związanymi z emisją dwutlenku węgla przez zwierzęta.
Debata w tej sprawie odbędzie się 5 lutego w Brukseli. Jej głównym punktem będzie omówienie propozycji „sprawiedliwego ustalania cen mięsa”, czyli w praktyce wprowadzenia tzw. „opłaty środowiskowej” (ang. sustainability charge). „Mówi o niej raport przygotowany przez Koalicję TAPP, w skład, której wchodzą wiodące organizacje zdrowotne i ekologiczne” – informuje „Rzeczpospolita”. Uzyskane w ten sposób pieniądze (ok. 32 mln euro rocznie) mają zostać w dużej mierze wykorzystane w pomoc rolnikom w transformacji rolniczej, o której czytamy w założeniach programowych zrównoważonego rozwoju.
Wesprzyj nas już teraz!
– Nadszedł czas, abyśmy podjęli zdecydowane działania w zakresie polityki dotyczącej wpływu białka zwierzęcego na środowisko, którego cena jest sztucznie utrzymywana na zbyt niskim poziomie przez zdecydowanie zbyt długi czas. Mamy tu rozwiązanie, które jest sprawiedliwe dla rolników i wspiera przejście na system żywności oparty w większym stopniu na roślinach, którego tak pilnie potrzebujemy, jeśli poważnie myślimy o łagodzeniu zmian klimatu – mówi Philip Mansbridge, dyrektor ProVeg International w Wielkiej Brytanii, jednego z członków Koalicji TAPP.
Raport przedstawia skalę możliwych oszczędności w zakresie ochrony środowiska. „Uczciwe ceny mięsa” w Europie mogą doprowadzić do zmniejszenia emisji CO2 nawet o 120 milionów ton rocznie. Odpowiada to całkowitej emisji CO2 z czterech państw członkowskich UE: Irlandii, Danii, Słowacji i Estonii, oraz prawie 3 proc. wszystkich emisji gazów cieplarnianych w UE.
Źródło: money.pl
TK