Nie smakuje ani jak kurczak, ani jak szpinak, ale formalnie jest mięsem drobiowym. Naukowcy wyhodowali na liściach szpinaku mięso kurczaka. Tak w przyszłości ma wyglądać pożywienie dla ludzkości.
Eksperymentalne mięso naukowcy zaprezentowali w Centrum Nauki Kopernik. Do jego wyhodowania wykorzystany został celulozowy szkielet z liścia szpinaku, na którym umieszczono komórki mięśniowe kurczaka. Efekt końcowy uzyskany został po około trzech tygodniach.
Wesprzyj nas już teraz!
Jak wygląda i smakuje mięso z laboratorium? Konsystencją przypomina wodorosty. Ma słonawy posmak i nie wyczuwa się w nim smaku ani szpinaku, ani kurczaka. Naukowcy mówią, że to całkiem „nowy smak”.
Za rozwojem tego rodzaju hodowli mają przemawiać spodziewane trudności w wyżywieniu rosnącej liczby ludzi na świecie oraz rosnący sprzeciw wobec hodowli zwierząt dla mięsa. Jak mówią naukowcy, to będzie wymagało sięgnięcia po tego typu eksperymenty oraz „przełamania mitów, przesądów i postaw”. Zmianie będą musiały też ulec przepisy, bowiem tak wyhodowane mięso póki co nie może być serwowane ludziom.
Źródło: wprost.pl
MA
Zobacz także informacje na temat najnowszego filmu PCh24 TV: