5 października 2019

Naukowcy wyhodowali na liściu mięso kurczaka. Tak ma wyglądać przyszłość żywienia

(źródło: pixabay.com)

Nie smakuje ani jak kurczak, ani jak szpinak, ale formalnie jest mięsem drobiowym. Naukowcy wyhodowali na liściach szpinaku mięso kurczaka. Tak w przyszłości ma wyglądać pożywienie dla ludzkości.

 

Eksperymentalne mięso naukowcy zaprezentowali w Centrum Nauki Kopernik. Do jego wyhodowania wykorzystany został celulozowy szkielet z liścia szpinaku, na którym umieszczono komórki mięśniowe kurczaka. Efekt końcowy uzyskany został po około trzech tygodniach.

Wesprzyj nas już teraz!

 

Jak wygląda i smakuje mięso z laboratorium? Konsystencją przypomina wodorosty. Ma słonawy posmak i nie wyczuwa się w nim smaku ani szpinaku, ani kurczaka. Naukowcy mówią, że to całkiem „nowy smak”.

 

Za rozwojem tego rodzaju hodowli mają przemawiać spodziewane trudności w wyżywieniu rosnącej liczby ludzi na świecie oraz rosnący sprzeciw wobec hodowli zwierząt dla mięsa. Jak mówią naukowcy, to będzie wymagało sięgnięcia po tego typu eksperymenty oraz „przełamania mitów, przesądów i postaw”. Zmianie będą musiały też ulec przepisy, bowiem tak wyhodowane mięso póki co nie może być serwowane ludziom.

 

Źródło: wprost.pl

MA

 

Zobacz także informacje na temat najnowszego filmu PCh24 TV:

Mięsożerca. Wróg numer jeden

Wesprzyj nas!

Będziemy mogli trwać w naszej walce o Prawdę wyłącznie wtedy, jeśli Państwo – nasi widzowie i Darczyńcy – będą tego chcieli. Dlatego oddając w Państwa ręce nasze publikacje, prosimy o wsparcie misji naszych mediów.

Udostępnij
Komentarze(0)

Dodaj komentarz

Anuluj pisanie

Udostępnij przez

Cel na 2024 rok

Skutecznie demaskujemy liberalną i antychrześcijańską hipokryzję. Wspieraj naszą misję!

mamy: 104 240 zł cel: 300 000 zł
35%
wybierz kwotę:
Wspieram