4 grudnia 2018

Swojska szynka w restauracji? Już od stycznia zmiany w rolniczym handlu detalicznym

(Zdjęcie ilustracyjne. Źródło: pixabay.com)

Od początku roku 2019 rolnicy będą mogli dotrzeć ze swoimi produktami do większej liczby odbiorców. Wszystko za sprawą nowelizacji dwóch ustaw. Zmiana umożliwi sprzedaż żywności wyprodukowanej przez rolników w lokalnych restauracjach, stołówkach, gospodarstwach agroturystycznych i sklepach – informuje „Gazeta Polska Codziennie”.

 

Znowelizowano ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz o bezpieczeństwie żywności i żywienia. W ten sposób rozszerzono katalog miejsc, gdzie rolnicy mogą sprzedawać żywność wyprodukowaną w swoim gospodarstwie.

Wesprzyj nas już teraz!

 

Ponadto przepisy podwyższają zwolnione z podatku dochodowego od osób fizycznych kwoty przychodów z 20 do 40 tys. zł. „Po przekroczeniu tej kwoty będzie obowiązywał podatek obrotowy w preferencyjnej wysokości 2 proc.” – czytamy w „GPC”. Wprowadzono także ograniczenia geograficzne.

 

Handel będzie musiał być dokumentowany, aby możliwe było dokładne określenie ilości sprzedanych produktów. Ponadto punkt sprzedaży ma być oznaczony widocznym dla klienta napisem „rolniczy handel detaliczny” oraz danymi producenta.

 

Źródło: „Gazeta Polska Codziennie”

MWł

 

  

 

  

Wesprzyj nas!

Będziemy mogli trwać w naszej walce o Prawdę wyłącznie wtedy, jeśli Państwo – nasi widzowie i Darczyńcy – będą tego chcieli. Dlatego oddając w Państwa ręce nasze publikacje, prosimy o wsparcie misji naszych mediów.

Udostępnij
Komentarze(0)

Dodaj komentarz

Anuluj pisanie

Udostępnij przez

Cel na 2024 rok

Skutecznie demaskujemy liberalną i antychrześcijańską hipokryzję. Wspieraj naszą misję!

mamy: 127 724 zł cel: 300 000 zł
43%
wybierz kwotę:
Wspieram