„W Kościele powszechnym dniami i okresami pokutnymi są poszczególne piątki całego roku i czas Wielkiego Postu” – czytamy w Kodeksie prawa kanonicznego (Kan. 1250). Są jednak piątki mające odmienny charakter. Wtedy nie istnieje konieczność rezygnacji z potraw mięsnych.
„Prawem o wstrzemięźliwości są związane osoby, które ukończyły czternasty rok życia, prawem zaś o poście są związane wszystkie osoby pełnoletnie, aż do rozpoczęcia sześćdziesiątego roku życia. Duszpasterze oraz rodzice winni zatroszczyć się o to, ażeby również ci, którzy z racji młodszego wieku nie związani jeszcze prawem postu i wstrzemięźliwości, byli wprowadzeni w autentyczny duch pokuty” – informuje kanon 1252 Kodeksu prawa kanonicznego.
„Wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów, zgodnie z zarządzeniem Konferencji Episkopatu, należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada jakaś uroczystość. Natomiast wstrzemięźliwość i post obowiązują w środę popielcową oraz w piątek Męki i Śmierci Pana naszego Jezusa Chrystusa” – czytamy.
Wesprzyj nas już teraz!
Te zapisy – największym skrócie – oznaczają, że każdy katolik, który ukończył czternasty rok życia, zobowiązany jest do rezygnacji z jedzenia mięsa w każdy piątek, a wyjątkiem od tej zasady są wyłącznie dni obchodzone jako uroczystości.
Tymczasem piątek 8 maja roku 2020 jest w Kościele katolickim w Polsce obchodzony właśnie jako uroczystość, gdyż tego dnia w kalendarzu liturgicznym wspominamy św. Stanisława ze Szczepanowa, biskupa i męczennika, jednego z głównych patronów naszej Ojczyzny. Dlatego też tego uroczystego dnia – gdy rozważamy życie i czyny tak ważnej dla naszego narodu postaci, gdy dziękujemy za orędownictwo i prosimy wielkiego świętego o dalsze modlitwy w naszych intencjach – nie ma obowiązku rezygnowania z potraw mięsnych.
Źródło: Kodeks prawa kanonicznego / brewiarz.pl / naszdziennik.pl / misericors.org
MWł