DZIŚ JEST:   19   STYCZNIA   2020 r.

II Niedziela Zwykła
Św. Józefa Sebastiana Pelczara
Św. Henryka, biskupa
 
 
 
 

Czy Niemcy sprawią ekologicznym aktywistom miłą niespodziankę? Trwa dyskusja o podatku od mięsa

Czy Niemcy sprawią ekologicznym aktywistom miłą niespodziankę? Trwa dyskusja o podatku od mięsa
Zdjęcie ilustracyjne. Źródło: pixabay.com (Shutterbug75)

Tuż przed rozpoczęciem w Niemczech „zielonego tygodnia” minister rolnictwa Dolnej Saksonii Barbara Otte-Kinast (CDU) ponownie podniosła sprawę wprowadzenia podatku od mięsa. Od lat domagają się tego działacze pro-zwierzęcy, a kwestia spożywania mięsa interesowała w przeszłości także rządy innych państw.

 

Debata o produkcji mięsa przyspieszyła przed protestami ekologistów chcących rolnictwa bardziej przyjaznego dla środowiska i zwierząt.

 

6 stycznia Barbara Otte-Kinast zażądała wprowadzenia podatku od mięsa, aby pozyskać środki na poprawę sytuacji zwierząt. – Wiemy, ż pieniądze nie zostaną wpłacone dobrowolnie. Prawdopodobnie potrzebujemy specjalnego podatku – mówiła.

 

Latem politycy CDU, SPD i Zielonych poparli pomysł wyższego VAT-u na mięso. Deputowany Albert Stegemann (CDU) przekonywał, że podniesienie tego podatku może stanowić „konstruktywną propozycję” na poziomie Unii Europejskiej.

 

Uzyskane fundusze miałyby zostać wykorzystane dla dobrostanu zwierząt, by wesprzeć niemieckich hodowców w przejściu na bardziej ekologiczne stajnie.

 

Na razie żadne państwo UE nie wprowadziło dodatkowej daniny od mięsa, a w Niemczech mięso podlega obniżonej stawce (7 proc. zamiast 19 proc.). Resort rolnictwa szacuje, że Niemcy wydają rocznie około 23,4 miliarda euro na mięso, a każdy obywatel zjada go rocznie średnio około 60 kilogramów. Podniesienie VAT-u oznaczałoby dla państwa wzrost dochodu o 5,2 miliarda euro – obliczyła w roku 2016 Federalna Agencja Środowiska.

 

W ramach Unii Europejskiej stawki VAT na mięso leży w kompetencjach krajów członkowskich. Nigdzie nie obowiązuje podatek od mięsa, ale Szwecja i Dania od lat dyskutują nad takim pomysłem – podaje euractiv.com.

 

Serwis przytacza także argumenty krytyków propozycji. Zauważają oni, że nieznaczny wzrost cen nie ograniczy konsumpcji. Ponadto – jak powiedziała minister finansów – przychody nie mogłyby zostać przeznaczone na hodowlę, gdyż byłyby uwzględniane w budżecie państwa w myśl zasady „całkowitego pokrycia”.

 

Niemieckie Stowarzyszenie Rolników stwierdziło natomiast, że jeśli hodowcy będą zmuszani do inwestowania w standardy dobrostanu zwierząt, zaś na rynkach będzie dostępne tańsze mięso z ferm o niższych standardach, to ani ów dobrostan, ani ochrona klimatu nie zostaną zapewnione.

 

Dlatego też Otte-Kinast sprzeciwiła się wzrostowi VAT-u, ale poparła nowy podatek od mięsa.

 

Natomiast sześćdziesiąt największych światowych gospodarstw mięsnych, mlecznych i rybnych znalazło się w nowym indeksie zrównoważonego rozwoju. Grupa inwestorów zbadała stabilność największych ferm, a wyniki nie okazały się dla Niemców pozytywne.

 

Berlin chciałby natomiast przyjęcia w Unii Europejskiej regulacji w sprawie dobrostanu zwierząt, gdyż efekty obowiązujących przepisów są kiepskie. W lutym ministerstwo rolnictwa RFN ogłosi strategię dotyczącą hodowli.

 

Pomysł opodatkowania mięsa jest na świecie dyskutowany od dawana, a od podpisania paryskiej umowy klimatycznej jest podnoszona przez polityków.

 

Warto też zwrócić uwagę, że w ostatnich 50. lat produkcja i konsumpcja mięsa znacząco wzrosły. W 1961 roku wyprodukowano 71,36 mln ton mięsa dla około 3 miliardów ludzi, a w 2014 roku 317,85 mln ton dla nieco ponad 7 miliardów osób. Oznacza to wzrost z 400 milionów do 1,5 miliarda ubijanych świń (dane Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa). Najwięksi producenci wieprzowiny to Chiny, USA, Niemcy, Hiszpania oraz Brazylia.

 

W Stanach Zjednoczonych w roku 2012 przemysł mięsny i drobiowy wygenerował 894 miliardy dol. przychodu, co stanowi blisko 6 procent PKB, zaś w Hiszpanii – głównie dzięki eksportowi – wygenerowano w roku 2018 około 2 proc. PKB (dane FECIC).

 

Idea podatku od mięsa zaczęła pojawiać się w programach politycznych po konferencji klimatycznej w Paryżu. Jednak – zdając sobie sprawę, jak podwyżka cen wpłynie na społeczeństwo – sugeruje się, by uzasadnienie dla nowych podatków stanowiła polityka zdrowia publicznego.

 

W 2016 roku WHO opracowała politykę fiskalną dotyczącą diety i zapobiegania chorobom niezakaźnym z polityką cenową. Łączy ona w sobie podatek od produktów „niezdrowych” z subsydiowanie owoców i warzyw. Jednak – jako że zmiany najmocniej uderzyłyby w najuboższych, gdyż to oni wydają najwięcej na żywność – pierwszym celem jest walka z biedą.

 

Działania mające regulować udziału mięsa w diecie obywateli wprowadzają poszczególne kraje. Chiny stworzyły wytyczne o maksymalnej ilości spożywanego mięsa, zaś Dania dwukrotnie podejmowała próby wprowadzenia podatku. W 2011 roku skandynawski kraj – jako pierwszy – wprowadził podatek od tłuszczy nasyconych. Po roku wycofano się z pomysłu z powodu niezadowolenia obywateli. Natomiast w roku 2016 – tuż po przyjęciu umowy paryskiej – próbowano wprowadził „podatek klimatyczny” od wołowiny. Sprzeciw wyraził jednak duński przemysł spożywczy oraz branża rolnicza. Rozwiązanie nie weszło w życie, a partia rządząca stwierdziła, że dałoby ono „ograniczone efekty”, gdyż Dania w roku 2014 wyprodukowała 1,7 miliona ton wieprzowiny.

 

Oprócz potencjalnych podatków lub przejścia na bardziej zrównoważoną dietę ważną rolę w zmianach żywieniowych odgrywać ma technologia. Firmy Hampton Creek Foods, Beyond Meat i Impossible Foods chcą tworzyć produkty odzwierzęce oparte tylko na warzywach. Może więc dojść do istnej rewolucji żywieniowej wpływającej na ludzkie życie.

 

 

Źródło: euractiv.com / equaltimes.org

AS

 

  


DATA: 2020-01-13 15:19
 
 
Podziel się:  
 
 
 
drukuj
 
 
 
DOBRY TEKST
4
 
 
 
Skomentuj arytukuł
Nick *:
Twoja opinia *:
wyślij opinie
Regulamin forum portalu PCh24.pl.
Kliknij aby przeczytać

Regulamin forum portalu PCh24.pl:

1) Na forum nie wolno umieszczać komentarzy które:

- promują zachowania dewiacyjne, sprzeczne z prawem naturalnym;

- obrażają wiarę katolicką i Kościół katolicki;

- zawierają wulgaryzmy (art. 3 Ustawy o języku polskim z dnia 7 października 1999r.);

- zawierają informacje obarczające niesprawdzonymi zarzutami inne osoby (art. 23 Kodeksu cywilnego);

- przyczyniają się do łamania praw autorskich (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 lutego 1994r.);

- zawierają linki i adresy do stron WWW, dane osobowe, teleadresowe lub adresy mailowe

- są reklamami lub spamem (nie mają nic wspólnego z komentowanym artykułem)

- są bezpośrednimi, brutalnymi atakami na interlokutorów lub nawołują do agresji wobec nich

- są niestosowne w kontekście informacji o śmierci osoby publicznej bądź prywatnej

- zawierają uwagi skierowane do redakcji PCh24.pl. (za te ostatnie jesteśmy bardzo wdzięczni, prosimy jednak o kontakt mailowy, tylko wówczas mamy bowiem pewność, że trafią one do osób odpowiedzialnych za treść serwisu).

2) Wszystkie komentarze naruszające pkt. 1 niniejszego Regulaminu będą usuwane przez moderatora

 

Komentarze

kto robi nadprodukcję żywności , jednodniowe steki , najświeższe , ryby nie sprzedane , to nie jest możliwe , tak nie można
2 dni temu / inny problem
 
Ideologia marksistowska chce nas uzdrawiać podatkami. Za chwilę pewnie biednych obciążą podatkiem od biedoty, chorych podatkiem od choroby a nieszczęśliwych podatkiem od nieszczęścia. Podatek od mięsa tak jak podatek od cukru to są absurdy, które tylko utrudniają życie małym i średnim przedsiębiorcom. Za tymi podatkami będzie musiała iść większa biurokracja która tworzy tzw. bariery wejścia dla małych firm. Żeby zacząć jakiś biznes najpierw trzeba być bogatym żeby opłacić systemy informatyczne, księgowych do obsługi ewidencji podatkowych i kontroli skarbowych. To jest na rękę tylko dla wielkich korporacji, które już mają tych księgowych i prawników wyposażonych w najlepsze systemy informatyczne.
4 dni temu / Krzysztof Z
 
Niech wprowadzają jak najszybciej i jak najwyższy.Ciekawy jestem, jak długo Niemcy wytrzymają bez mięsa.Jak mówi przysłowie ,,Polski most, niemiecki post, włoskie nabożeństwo-wszystko to błazeństwo"Może w końcu niemiecki naród pogoni tych ekologicznych politycznych przestępców i zaprowadzi porządek .Oby jak najszybciej i jak najmniejszym kosztem dla społeczeństwa.
5 dni temu / pies ogrodnika
 
Ostatnio jechałem przez Niemcy i na światłach drogowych, kiedy zmieniły się z czerwonego na zielone, na zielonym właśnie zamiast typowego światła wyskoczył napis - Go Vegan. To już jest jawna propaganda...
5 dni temu / Marcin
 
Świat oszalał! Nie ma końca temu szaleństwu.
5 dni temu / panda
 
Co to takiego-produkty odzwierzęce oparte tylko na warzywach? Bo wiele wegańskich zamienników wędlin bazuje na wodzie, tłuszczu często utwardzanym, skrobi, gumach roślinnych i glutenie, o braku witaminy B12 nie wspomnę.
5 dni temu / Matka Polka
 

 
Top Komentowane
 
1
1
1
1
1
 

Nie ma go na naszym portalu?
Napisz! Krótkie komentarze lub felietony - opublikujemy je na Pch24.pl
 
 
 
 
Święta Rita
Ojciec Pio
Święty Maksymilian
Fatima - orędzie tragedii czy nadziei
Różaniec - ratunek dla świata
 
 

Copyright 2020 by
STOWARZYSZENIA KULTURY CHRZEŚCIJAŃSKIEJ
M. KS. PIOTRA SKARGI

 

Żaden utwór zamieszczony w Portalu pch24.pl (www.pch24.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody Stowarzyszenia Kultury Chrześcijańskiej im. Ks. Piotra Skargi z siedzibą w Krakowie (Wydawca). Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody Wydawcy jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres [email protected] Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (PCh24.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Zgoda nie obejmuje ilustracji do tekstów. Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.