23 listopada 2020

Człowiek na talerzu. Naukowcy opracowali produkcję mięsa z ludzkich komórek

(Fot. Pixabay)

Naukowcy z amerykańskiej firmy Ouroboros Steaks opracowali metodę „zrób to sam” produkcji mięsa z ludzkich komórek. Póki co, wynalazek jest jedynie protypem, ale planuje się jego komercjalizację.  

 

Już od jakiegoś czasu trwają prace nad opracowaniem alternatyw dla produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Jednym z pomysłów jest „czyste mięso”, „mięso in vitro”, czy „mięso z probówki” – wytwarzane sztucznie w laboratorium. Jednak nie rozwiązuje to problemu cierpienia zwierząt; stworzenie laboratoryjnego mięsa wymaga wykorzystania serum płodowego cieląt, którego koszty sięgają w granicach 300-700 funtów za litr.

Wesprzyj nas już teraz!

 

I tu jako to bardziej „humanitarne” rozwiązanie nagle jawi się mięso, które w całości pochodzi od…człowieka. Ouroboros Steaks poinformował o opracowaniu steku wyprodukowanego z ludzkich komórek. Firma wykorzystała fragmenty policzka, które hodowała na rusztowaniu grzybowym w ciepłych warunkach przez trzy miesiące i karmiła ludzką surowicą pochodzącą z przeterminowanych, odrzuconych próbek krwi.

 

Powstały produkt – steki wielkości kęsa – zostały zakonserwowane w żywicy i wystawione w londyńskim Muzeum Designu, jak i Muzeum Sztuki w Filadelfii. Dlaczego w ogóle niektóre start-up’y decydują się na takie rozwiązania?

 

Przedstawiciele firmy przekonują, że ludzkość w przyszłości skazana będzie na poszukiwanie alternatywnych rozwiązań dla konsumpcji zwierzęcego mięsa. „Zadajemy pytanie: jakie ofiary jesteśmy w stanie ponieść, aby móc nadal spożywać mięso w takim tempie jak dotychczas?” – wskazuje Orkan Telhan, przedstawiciel Ouroboros Steaks. „Kogo w przyszłości będzie stać na mięso zwierzęce i kto nie będzie miał innego wyjścia niż hodowanie mięsa z własnego ciała?” – wieszczy zbliżającą się katastrofę.

 

Ale w grę wchodzą także motywacje czysto ekonomiczne. Przyszły rynek sztucznego mięsa szacowany jest obecnie na 155 milionów funtów, a w przeciągu czterech lat oblicza się jego wzrost do 431 milionów. Przedstawiciele firmy zarzekają się, że ich sposób produkcji mięsa z ludzkich komórek nie ma nic wspólnego z kanibalizmem.

 

Źródło: dailymail.co.uk

PR

Wesprzyj nas!

Będziemy mogli trwać w naszej walce o Prawdę wyłącznie wtedy, jeśli Państwo – nasi widzowie i Darczyńcy – będą tego chcieli. Dlatego oddając w Państwa ręce nasze publikacje, prosimy o wsparcie misji naszych mediów.

Udostępnij
Komentarze(24)

Dodaj komentarz

Anuluj pisanie

Udostępnij przez

Cel na 2024 rok

Skutecznie demaskujemy liberalną i antychrześcijańską hipokryzję. Wspieraj naszą misję!

mamy: 127 104 zł cel: 300 000 zł
42%
wybierz kwotę:
Wspieram