DZIŚ JEST:   19   PAŹDZIERNIKA   2020 r.

Św. Jana de Brébeufa
Św. Pawła od Krzyża
Bł. Jerzego Popiełuszki
 
 
 
 


Polonia Christiana nr 39  >   WYKWINTNA KUCHNIA

Adam Dworakowski

Kipi kasza, kipi ryż?


Gdyby zapytać przeciętnego Europejczyka, skąd pochodzi najlepszy ryż świata, większość odpowiedziałaby, że z Chin lub ewentualnie z Japonii. Większość – ale nie wszyscy. Każdy Włoch lub Hiszpan stwierdziłby bowiem z pełnym przekonaniem, że najlepszy ryż świata rośnie właśnie w jego kraju.

Adam Dworakowski


Uznaje się, że ryż stał się głównym pożywieniem Chińczyków około 5000 lat przed narodzeniem Chrystusa. W piątym wieku po Chrystusie znany był już w Persji i Mezopotamii, skąd trafił do Egiptu. W Europie ryż na stałe zagościł po roku 711 za sprawą Arabów, którzy po podbiciu Andaluzji rozpoczęli jego uprawę na terenie Półwyspu Iberyjskiego. Pod koniec średniowiecza Maurowie opuścili Europę – ale ryż pozostał. To właśnie za sprawą Hiszpanów dotarł do Włoch, gdzie w delcie Padu z rozkazu książąt Mediolanu z rodziny Sforzów założono pierwsze pola ryżowe.

Między paellą a risottem

Na Półwyspach: Apenińskim i Iberyjskim ryż stał się jedną z tradycyjnych, narodowych potraw. Co prawda, włoską kuchnię kojarzymy przede wszystkim z makaronem (który notabene także pochodzi z Chin), ale warto pamiętać, że drugim obok słynnej pasty ulubionym daniem Italczyków jest risotto, którego hiszpański odpowiednik to paella. Obydwie potrawy robi się z ryżu z rozmaitymi dodatkami, ale na tym podobieństwa się kończą. Zarówno bowiem dodatki i rodzaj ryżu, jak również sposób przyrządzania są zupełnie inne. W wakacyjny czas podróży po świecie warto poznać te zasadnicze różnice.

Paellę
robi się ze średnioziarnistego ryżu, podobnego do tego, który znamy z Chin. Koniecznie trzeba ją przyrządzać na żeliwnej patelni, na której zostanie podana.

Pierwsza zasada – ryżu nie gotujemy – a jedynie podsmażamy, następnie stopniowo dolewamy wywaru, który jest wchłaniany przez ziarno. Ważne, aby ostatecznie po ugotowaniu ryż był dość miękki i sypki. O charakterze i smaku paelli decydują przyprawy i dodatki. Niemal zawsze obecny jest szafran, który barwi ryż na piękny, złoty kolor.

Najsłynniejszym rodzajem tej potrawy jest paella valenciana z dodatkiem mięsa kurczaka, królika oraz warzyw – groszku i kolorowej papryki. Nad morzem niezwykłą popularnością cieszy się paella marinera, w której powinny się znaleźć wszystkie znane na hiszpańskim wybrzeżu owoce morza: krewetki, ośmiorniczki, kalmary, mule czy przegrzebki.

Powyższy tekst jest tylko FRAGMENTEM artykułu opublikowanego w magazynie "Polonia Christiana".

zamów e-wydanie   zamów wydanie papierowe     
 

Podziel się:  
 
 
 
drukuj
 
 
 
DOBRY TEKST
0
 
 
 

 

Na skutek spadku liczby zakażeń koronawirusem premier Australii Daniel Andrews zmniejsza restrykcje dotyczących wspólnych zgromadzeń. Restauracje, biblioteki i puby mogą wznowić swoją działalność w znacznie szerszym zakresie niż kościoły.

 
 

Inicjatywa „Stop Komunii Świętej na rękę!” Stowarzyszenia Kultury Chrześcijańskiej im. ks. Piotra Skargi jest szeroko komentowana nie tylko w Polsce. O akcji informują także zagraniczne media, a konserwatywni internauci wyrażają aprobatę - i nierzadko zazdrość, że w Polsce skarb Eucharystii jest wciąż w tak wielkiej cenie, inaczej niż bywa to często w krajach zachodnich.

 

 

W jednym z kościołów Bawarii dwaj mężczyźni w asyście księdza symulowali ślub. Inny niemiecki kapłan zadeklarował, że jest gotów błogosławić homozwiązki i nie obawia się żadnej sankcji. Nic dziwnego, bo jego biskup miejsca zadeklarował niedawno, że popiera taki krok.

 

 

„Przestańcie chodzić do Kościoła” – taki tytuł można przeczytać na pierwszej stronie poniedziałkowego wydania „Super Expressu”. Gazeta sugeruje, że wzywają do tego… polscy biskupi.

 

Kilkudziesięciu polskich lekarzy zaapelowało do Konferencji Episkopatu Polski o odejścia od Komunii na rękę. Ta promowana dziś praktyka, która ma rzekomo chronić wiernych przed zakażeniem Covid-19, jest w ich ocenie - z medycznego punktu widzenia - bardzo niebezpieczna. Gdy idzie o zdrowie, najlepiej jest przyjmować Komunię świętą do ust – i to na kolanach – przekonują medycy.


Nie ma go na naszym portalu?
Napisz! Krótkie komentarze lub felietony - opublikujemy je na Pch24.pl
 
 
 

Copyright 2020 by
STOWARZYSZENIE KULTURY CHRZEŚCIJAŃSKIEJ
IM. KS. PIOTRA SKARGI

 

Żaden utwór zamieszczony w Portalu pch24.pl (www.pch24.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody Stowarzyszenia Kultury Chrześcijańskiej im. Ks. Piotra Skargi z siedzibą w Krakowie (Wydawca). Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody Wydawcy jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres [email protected] Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (PCh24.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Zgoda nie obejmuje ilustracji do tekstów. Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.