DZIŚ JEST:   19   KWIETNIA   2019 r.

Wielki Piątek
Św. Leona IX, papieża
Św. Ekspedyta, męczennika
 
 
 
 


Polonia Christiana nr 39  >   WYKWINTNA KUCHNIA

Adam Dworakowski

Kipi kasza, kipi ryż?


Gdyby zapytać przeciętnego Europejczyka, skąd pochodzi najlepszy ryż świata, większość odpowiedziałaby, że z Chin lub ewentualnie z Japonii. Większość – ale nie wszyscy. Każdy Włoch lub Hiszpan stwierdziłby bowiem z pełnym przekonaniem, że najlepszy ryż świata rośnie właśnie w jego kraju.

Adam Dworakowski


Uznaje się, że ryż stał się głównym pożywieniem Chińczyków około 5000 lat przed narodzeniem Chrystusa. W piątym wieku po Chrystusie znany był już w Persji i Mezopotamii, skąd trafił do Egiptu. W Europie ryż na stałe zagościł po roku 711 za sprawą Arabów, którzy po podbiciu Andaluzji rozpoczęli jego uprawę na terenie Półwyspu Iberyjskiego. Pod koniec średniowiecza Maurowie opuścili Europę – ale ryż pozostał. To właśnie za sprawą Hiszpanów dotarł do Włoch, gdzie w delcie Padu z rozkazu książąt Mediolanu z rodziny Sforzów założono pierwsze pola ryżowe.

Między paellą a risottem

Na Półwyspach: Apenińskim i Iberyjskim ryż stał się jedną z tradycyjnych, narodowych potraw. Co prawda, włoską kuchnię kojarzymy przede wszystkim z makaronem (który notabene także pochodzi z Chin), ale warto pamiętać, że drugim obok słynnej pasty ulubionym daniem Italczyków jest risotto, którego hiszpański odpowiednik to paella. Obydwie potrawy robi się z ryżu z rozmaitymi dodatkami, ale na tym podobieństwa się kończą. Zarówno bowiem dodatki i rodzaj ryżu, jak również sposób przyrządzania są zupełnie inne. W wakacyjny czas podróży po świecie warto poznać te zasadnicze różnice.

Paellę
robi się ze średnioziarnistego ryżu, podobnego do tego, który znamy z Chin. Koniecznie trzeba ją przyrządzać na żeliwnej patelni, na której zostanie podana.

Pierwsza zasada – ryżu nie gotujemy – a jedynie podsmażamy, następnie stopniowo dolewamy wywaru, który jest wchłaniany przez ziarno. Ważne, aby ostatecznie po ugotowaniu ryż był dość miękki i sypki. O charakterze i smaku paelli decydują przyprawy i dodatki. Niemal zawsze obecny jest szafran, który barwi ryż na piękny, złoty kolor.

Najsłynniejszym rodzajem tej potrawy jest paella valenciana z dodatkiem mięsa kurczaka, królika oraz warzyw – groszku i kolorowej papryki. Nad morzem niezwykłą popularnością cieszy się paella marinera, w której powinny się znaleźć wszystkie znane na hiszpańskim wybrzeżu owoce morza: krewetki, ośmiorniczki, kalmary, mule czy przegrzebki.

Powyższy tekst jest tylko FRAGMENTEM artykułu opublikowanego w magazynie "Polonia Christiana".

zamów e-wydanie   zamów wydanie papierowe     
 

Podziel się:  
 
 
 
drukuj
 
 
 
DOBRY TEKST
0
 
 
 

 

Wielki Piątek to główny dzień tradycyjnych obchodów Wielkiego Tygodnia w wielu krajach świata. Najbardziej znane misteria organizowane są w Hiszpania i krajach Ameryki Łacińskiej. W brazylijskich misteriach Męki Pańskiej biorą udział gwiazdy ekranu, a na Filipinach wierni dla okazania swojej wiary dają się krzyżować.

 
 

Całun Turyński jest żywym świadectwem Męki i Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Nadal jednak – mimo niezbitych dowodów – znajdują się ludzie podważający jego autentyczność. O tym co wiemy o Całunie, a także dlaczego informacje o fałszerstwie należy włożyć między bajki wyjaśnia w rozmowie z portalem PCh24.pl Krzysztof Sadło z Polskiego Centrum Syndologicznego.

 

W Wielki Piątek obowiązuje post ścisły, co w praktyce oznacza, że ograniczamy się do spożycia trzech posiłków, w tym tylko jednego do syta (od 18 do 60 roku życia). Oprócz tego, tak jak w każdy piątek, wierni są zobowiązani do wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych (od 14 roku życia).

 

Jesteśmy Bożymi dziećmi. To nie metafora, to fakt. Pan Bóg stworzył każdego z nas, a my, ludzie, stanowimy koronę wszelkiego stworzenia. A czy Autor podpisał swoje dzieło?

 

Siłę krzyża jako znaku zwycięstwa dobitnie potwierdziły w trakcie tegorocznego Wielkiego Tygodnia wydarzenia z Paryża. Oto bowiem, gdy po opanowaniu pożaru katedry Notre-Dame strażacy weszli do środka, ich oczom ukazał się błyszczący i nietknięty przez żywioł znak Męki Pana Jezusa.


Nie ma go na naszym portalu?
Napisz! Krótkie komentarze lub felietony - opublikujemy je na Pch24.pl
 
 
 

Copyright 2019 by
STOWARZYSZENIA KULTURY CHRZEŚCIJAŃSKIEJ
M. KS. PIOTRA SKARGI

 

Żaden utwór zamieszczony w Portalu pch24.pl (www.pch24.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody Stowarzyszenia Kultury Chrześcijańskiej im. Ks. Piotra Skargi z siedzibą w Krakowie (Wydawca). Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody Wydawcy jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres [email protected] Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (PCh24.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Zgoda nie obejmuje ilustracji do tekstów. Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.