DZISIAJ JEST
SOBOTA 23 WRZEŚNIA
Św. Ojca Pio z Pietrelciny
Św. Tekli, męczennicy
Św. Ojca Pio z Pietrelciny
Św. Tekli, męczennicy
Imieniny obchodzą:
Pius, Bogusław, Tekla
 
 
PRAWA STRONA INTERNETU
wyszukiwarka
 
 
 
 
 
Polonia Christiana nr 58       ŚWIAT
Jan Bereza

Zimna strona Bałtyku

Zimna strona Bałtyku

Litwa, Łotwa, Estonia – trzy kraje o różnej historii i podobnych dzisiaj problemach, stanowiących spadek po drugiej wojnie światowej i sowieckiej okupacji. Silne nastroje nacjonalistyczne i duży odsetek mniejszości narodowych, ustawionych na bocznym torze polityki państwowej. Problemy z wyludnieniem, walka z rozbiciem rodzin i alkoholizmem. I pytanie o scenariusze pisane przez wielkiego sąsiada, który wciąż uznaje republiki nadbałtyckie za swoją strefę wpływów, oraz Zachód, niejednoznacznie traktujący trzy małe państwa, które po odzyskaniu niepodległości obrały prozachodni kurs.


 

Przekroczenie dzisiejszej granicy polsko‑litewskiej byłoby niezauważalne, gdyby nie zmiana napisów na język zupełnie dla nas obcy. Lata wspólnej z Polską państwowości pozostawiły jednak w słownictwie litewskim sporo wyrazów zrozumiałych dla obu narodów. Gdyby poznawać republiki nadbałtyckie od strony kuchni, dzisiaj trzeba byłoby dobrze poszukać restauracji zachowującej tradycję i dawne receptury. Kuchnia litewska i polska mają wiele dań wspólnych, z przesunięciem na Litwie akcentów na kasze. Łotysze, dysponujący długą linią brzegową Bałtyku, do swojej kuchni wprowadzili ryby w różnej postaci, a do tego warzywa i fasolę. Najbardziej na północ wysunięta Estonia, z bogatym zasobem specjałów rybnych, do innych głównych dań nie może zaserwować dużej ilości własnych warzyw, dominuje więc najbardziej wytrzymała na mrozy kapusta. Zaskoczyć nas może widok szklanki zimnego mleka, często zamawianego do obiadu niezależnie od konsumowanego dania.

Ograniczenia chłodnego klimatu ukształtowały kuchnie wszystkich trzech narodów pod swoje dyktando. Uprawy zbóż i ziemniaków oraz łąki pozwalają na hodowlę trzody i krów. Powszechnie więc stosuje się mięso wieprzowe i mleko. Łotwa i Litwa zachowały tradycje picia kwasu chlebowego, wszędzie też popularne jest piwo.

Meandry historii i ścierania się różnych wpływów kulturowych widoczne są w kuchni nadbałtyckiej. Dania polskie, białoruskie, rosyjskie, niemieckie, tatarskie, żydowskie czy szwedzkie znają mieszkający od Niemna po Zatokę Fińską. A że wszystkie trzy kraje nadbałtyckie mają wśród swoich obywateli liczne mniejszości narodowe, wymiana doświadczeń kulinarnych odbywa się na bieżąco. Minione ćwierć wieku niepodległości Litwy, Łotwy i Estonii dowodzi, że łatwiej jest obok siebie wpisać w menu dania wielu narodów, niż zapewnić pokojową koegzystencję ludzi różnych nacji. Zwłaszcza, gdy główny restaurator chce zaserwować tylko wybrane elementy z bogatej karty dań.

 

Powyższy tekst jest tylko FRAGMENTEM artykułu opublikowanego w magazynie "Polonia Christiana".

zamów e-wydanie   zamów wydanie papierowe
 
 
 
 
 
 
drukuj
 
 
 

KOMENTARZE
Nick *:
 k
Twoja opinia *:
 
wyślij opinie
..
..
 
..
INFORMUJ
Wiesz o ważnym wydarzeniu?
Nie ma go na naszym portalu? Napisz! Krótkie komentarze lub felietony - opublikujemy je na Pch24.pl
 
 
...

Copyright 2017 by
INSTYTUT EDUKACJI SPOŁECZNEJ I RELIGIJNEJ
IM. KS. PIOTRA SKARGI

Żaden utwór zamieszczony w Portalu pch24.pl (www.pch24.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody Fundacji Instytutu Edukacji Społecznej i Religijnej im. Ks. Piotra Skargi z siedzibą w Krakowie (Wydawca). Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody Wydawcy jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres [email protected] Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (PCh24.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Zgoda nie obejmuje ilustracji do tekstów. Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.