DZISIAJ JEST
CZWARTEK 23 LUTY
Św. Polikarpa, biskupa
Bł. Wincentego Frelichowskiego
Bł. Izabeli, królewny
Św. Polikarpa, biskupa
Bł. Wincentego Frelichowskiego
Bł. Izabeli, królewny
Imieniny obchodzą:
Polikarp, Romana, Damian
 
 
PRAWA STRONA INTERNETU
wyszukiwarka
 
 
 
 
 
O nas

Regulamin i Polityka Prywatności

Data publikacji: 2012-10-01 10:00
Data aktualizacji: 2013-01-25 15:34:00
Regulamin i Polityka Prywatności


W tym miejscu prezentujemy dwa dokumenty, regulujące funkcjonowanie portalu PCh24.pl. Pierwszy to polityka prywatności serwisu, dotycząca przetwarzania danych osobowych, ich bezpieczeństwa i prywatności.


Drugi dokument to regulamin forum, informujący o zasadach publikowania komentarzy na stronach portalu PCh24.pl.



Polityka prywatności portalu PCh24.pl - PoloniaChristiana


1. Wydawcą portalu PCh24.pl jest Stowarzyszenie Kultury Chrześcijańskiej im. ks. Piotra Skargi z siedzibą pod adresem:
ul. Augustiańska 28, 31-064 Kraków
NIP: 675-12-31-772
REGON: 357073726
zwane dalej "Wydawcą". 

2. Wydawca udostępnia osobom odwiedzającym stronę możliwość przekazania datku na rozwój portalu. Wpłatę na rozwój portalu można wykonać przelewem, za pomocą danych dostępnych na stronie: http://www.pch24.pl/wesprzyj lub za pomocą systemu Transferuj.pl, po uprzednim podaniu imienia, nazwiska i kwoty datku na stronie http://www.pch24.pl/wesprzyj.

 

3. Dane osobowe osób dokonujących wpłaty opisanej w pkt. 1 przetwarzane są przez Wydawcę w celu wykonania płatności, ewentualnego dochodzenia roszczeń, wyjaśnienia okoliczności niedozwolonego korzystania z usług świadczonych drogą elektroniczną, a także w celu tworzenia statystyk wpłat.

4. Osoby dokonujące wpłat na rozwój portalu za pośrednictwem systemu Transferuj.pl wyrażają zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Stowarzyszenie Kultury Chrześcijańskiej im. Ks. Piotra Skargi z siedzibą w Krakowie przy ul. Augustiańskiej 28 (administratora danych) w celu wykonania płatności. Podanie danych jest dobrowolne. Osobom dokonującym wpłaty przysługuje prawo dostępu i poprawiania swoich danych. Przetwarzanie danych osób dokonujących wpłaty następuje zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych (ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r., tekst jedn. Dz. U. z 2002 r. nr 101 poz. 926 ze zm.). 

 

5. Wydawca udostępnia osobom odwiedzającym stronę usługę subskrypcji biuletynu portalowego, zwanego dalej "Newsletterem", wysyłanego w formie emaila na adres podany w formularzu zapisu na stronie PCh24.pl. Wydawca nie pobiera za Newsletter żadnych opłat.

 

6. Osoba zamawiająca Newsletter wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Stowarzyszenie Kultury Chrześcijańskiej im. Ks. Piotra Skargi z siedzibą w Krakowie przy ul. Augustiańskiej 28 (administratora danych) w celu wykonania usługi, a także w celu realizacji działań statutowych tj. promowania i ochrony chrześcijańskich wartości cywilizacyjnych w społeczeństwie.Podanie danych jest dobrowolne. Osobom dokonującym wpłaty przysługuje prawo dostępu i poprawiania swoich danych. Przetwarzanie danych osób dokonujących wpłaty następuje zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych (ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r., tekst jedn. Dz. U. z 2002 r. nr 101 poz. 926 ze zm.). 

7. Wydawca zastrzega sobie prawo ujawnienia wybranych informacji dotyczących Klienta lub innej osoby fizycznej korzystającej z serwisu właściwym organom bądź osobom trzecim, które zgłoszą żądanie udzielenia takich informacji, w oparciu o odpowiednią podstawę prawną zgodnie z przepisami obowiązującego prawa.

8. Poza przypadkami wskazanymi w pkt 7. powyżej informacje dotyczące Klienta lub osoby korzystającej z serwisu lub Newslettera nie zostaną ujawnione żadnej osobie trzeciej, bez zgody Klienta.

 

Regulamin forum portalu PCh24.pl

 

1. Na forum nie wolno umieszczać komentarzy które:

  • promują zachowania dewiacyjne, sprzeczne z prawem naturalnym;
  • obrażają wiarę katolicką i Kościół katolicki;
  • zawierają wulgaryzmy (art. 3 Ustawy o języku polskim z dnia 7 października 1999r.);
  • zawierają informacje obarczające niesprawdzonymi zarzutami inne osoby (art. 23 Kodeksu cywilnego);
  • przyczyniają się do łamania praw autorskich (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 lutego 1994r.);
  • zawierają linki i adresy do stron WWW, dane osobowe, teleadresowe lub adresy mailowe;
  • są reklamami lub spamem (nie mają nic wspólnego z komentowanym artykułem);
  • są bezpośrednimi, brutalnymi atakami na interlokutorów lub nawołują do agresji wobec nich;
  • są niestosowne w kontekście informacji o śmierci osoby publicznej bądź prywatnej;
  • zawierają uwagi skierowane do redakcji PCh24.pl. (za te ostatnie jesteśmy bardzo wdzięczni, prosimy jednak o kontakt mailowy, tylko wówczas mamy bowiem pewność, że trafią one do osób odpowiedzialnych za treść serwisu).

 

2. Wszystkie komentarze naruszające pkt. 1 niniejszego Regulaminu będą usuwane przez moderatora.






Jak wyłączyć cookies?

Aby wyłączyć obsługę ciasteczek (cookies) w przeglądarce należy wykonać opisane poniżej czynności z uwzględnieniem używanej przeglądarki:


Google Chrome:

W prawym górnym rogu klikamy w symbol ustawień



W otwartym menu wybieramy opcję "Ustawienia". W otwartym oknie na samym dole będzie przycisk  "Pokaż ustawienia zaawansowane". Wówczas pojawi się kilka dodatkowych opcji.  Klikamy w link "Ustawienia treści" w polu "Prywatność".





W otwartym nowym oknie wybieramy opcję "Blokuj próby umieszczania na komputerze danych z witryn".



Możemy też wcisnąć "Wszystkie pliki cookie i dane witryn" i w otwartym oknie kliknąć "Usuń wszystkie" - to usunie wszystkie dotychczas zapisane na komputerze pliki cookies.


Można też zablokować obsługę ciasteczek na określonej witrynie. W tym celu w powyżej przedstawionym zrzucie ekranu pozostawiamy zaznaczoną opcję "Zezwalaj na przechowywanie danych lokalnie (zalecane)", ale klikamy w przycisk "Zarządzaj wyjątkami". W nowo otwartym oknie wpisujemy kluczową część adresu witryny (np. "adreswitryny" dla "adreswitryny.com") i wybieramy opcję "blokuj", po czym klikamy przycisk gotowe.






Microsoft Internet Explorer

W najnowszych odsłonach przeglądarki Microsoft Internet Explorer domyślnie schowany jest pasek menu. Aby go otworzyć należy wcisnąć lewy klawisz Alt lub F10 i wybieramy z menu opcję "Narzędzia", a z otwartego menu ostatnią pozycję "Opcje internetowe".





Po zatwierdzeniu w otwartym oknie wybieramy zakładkę "Prywatność", a później klikamy w przycisk "Zaawansowane".





W otwartym oknie zaznaczamy wszystkie opcje tak jak zostało to pokazane na poniższym zrzucie ekranu:



Można też wykasować wszystkie dotychczas zapisane dane witryn. W tym celu w otwartym wcześniej oknie "Ustawienia internetowe" klikamy w zakładkę "Ogólnie" i tam wybieramy opcję "Usuń" wskazaną na poniższym zrzucie ekranu:



Zaznaczona opcja "Zachowaj dane ulubionych witryn sieci Web" pozwala na zachowanie danych witryn, które mamy wpisane w zakładce "Ulubione". Jeśli jej nie odznaczymy cisteczka nie zostaną usunięte ze wszystkich witryn.



Mozilla Firefox

W najnowszych odsłonach przeglądarki Mozilla Firefox domyślnie schowany jest pasek menu. Aby go otworzyć należy wcisnąć lewy klawisz Alt lub F10 i wybieramy z menu pozycję "Narzędzia", a tam "Opcje":




W otwartym oknie wybieramy zakładkę "Prywatność", tak jak zostało to pokazane poniżej:




W tym oknie zmieniamy opcje widoczną pod nazwą "Program Firefox:"  którą zmieniamy na "będzie używał ustawień użytkownika:"



Nieco niżej odznaczamy opcję "Akceptuj ciasteczka". Po tych zabiegach klikamy w przycisk OK.


Możemy też pozostawić włączoną opcję "Akceptuj ciasteczka" ale zablokować ja na konkretnej witrynie. W tym celu klikamy w przycisk "Wyjątki" widoczny na powyższym zrzucie ekranu i w nowo otwartym oknie uzupełniamy adres witryny i klikamy w przycisk "Blokuj" .






Opera

W przeglądarce Opera klikamy w przycisk "Opera" znajdujący się w lewym górnym rogu okna przeglądarki lub wciskamy lewy klawisz Alt. W otwartym menu wybieramy opcję "Ustawienia", a później "Preferencje..."




W nowo otwartym oknie wybieramy zakładkę "Zaawansowane", a później z listy zamieszczonej w lewej części okna wybieramy "Ciasteczka".
Powinniśmy zobaczyć takie oto opcje:




Zaznaczamy opcję "Nigdy nie akceptuj ciasteczek" i klikamy w przycisk "OK".





Możemy też wyczyścić wszystkie dotychczas zebrane ciasteczka wybierając opcję "Zarządzaj ciasteczkami" w powyżej zamieszczonym zrzucie ekranu. W nowo otwartym oknie należy konsekwentnie klikać w przycisk "Usuń" dla każdej pozycji.




 
baner
 
 
 
 
 
drukuj
 
 
 

..
 
..
INFORMUJ
Wiesz o ważnym wydarzeniu?
Nie ma go na naszym portalu? Napisz! Krótkie komentarze lub felietony - opublikujemy je na Pch24.pl
 
..
 
...

Copyright 2017 by
INSTYTUT EDUKACJI SPOŁECZNEJ I RELIGIJNEJ
IM. KS. PIOTRA SKARGI

Żaden utwór zamieszczony w Portalu pch24.pl (www.pch24.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody Stowarzyszenia Kultury Chrześcijańskiej im. Ks. Piotra Skargi z siedzibą w Krakowie (Wydawca). Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody Wydawcy jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres kontakt@pch24.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (PCh24.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Zgoda nie obejmuje ilustracji do tekstów. Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.