Ograniczanie w diecie czerwonego i przetworzonego mięsa praktycznie nie zmniejsza ryzyka zachorowań na choroby układu krążenia, nowotwory czy cukrzyce – wynika z najnowszego badania o charakterze międzynarodowym, w którym brali udział również naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Przez lata naukowcy wzywali do ograniczania czerwonego i przetworzonego mięsa jako skutecznego sposobu zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwór, choroby serca, cukrzyce itd. Okazuje się, że brakuje solidnych naukowych argumentów aby poprzeć tę teorię. W poniedziałek opublikowano wyniki badań naukowców z uniwersytetów Dalhousie, McMaster (Kanada) oraz amerykańskiego ośrodka Cochrane, który działa także w ramach Collegium Medicum UJ. Wynika z niego, że ograniczenie mięsa nie przynosi znaczących korzyści zdrowotnych.
Wesprzyj nas już teraz!
Dwanaście badań o bardzo rygorystycznym charakterze przeprowadzono na grupie około 54 tys. osób. Naukowcy nie stwierdzili istotnego ani znaczącego związku między spożyciem mięsa, a ryzykiem chorób serca, cukrzycy czy nowotworu. Ponadto, na podstawie trzech przeglądów systematycznych badań kohortowych, w których obserwowano miliony uczestników, stwierdzono bardzo małe zmniejszenie ryzyka występowania powyższych chorób.
W związku z wynikami badania, grupa naukowców z siedmiu krajów opublikowała oświadczenie mówiące, że większość osób może kontynuować spożycie mięsa na dotychczasowym poziomie i nie musi go ograniczać. „Istnieje globalne zainteresowanie kwestiami dietetycznymi, ze spożyciem czerwonego mięsa w szczególności. Ludzie powinni podejmować decyzje dotyczące swojego odżywiania na podstawie solidnych badań” – powiedział prof. Gordon Guyatt z uniwersytetu McMaster.
„To nie jest kolejne badanie dotyczące czerwonego czy przetworzonego mięsa, ale seria wysokich jakościowo przeglądów systematycznych, z których wynikają znacznie bardziej transparentne, solidne i wiarygodne rekomendacje” – przekonuje prof. Bradley Johnston, współautor badania.
O dziwo, wyniki dostrzegła i potwierdziła „Wyborcza”. Zaznaczyli jednak, że „w badaniach autorzy nie brali pod uwagę etycznych ani środowiskowych powodów powstrzymywania się od spożywania mięsa. Bo choć to czynniki istotne, na zdrowie jednostek bezpośredniego wpływu jednak nie mają”.
Źródło: sciencedaily.com/nytimes.com/annals.org
PR